Tuesday, August 26, 2014

KALAU DAH NAMANYA JODOH..

assalamualaikum dan salam sejahtera wahai blogger2 dan juga silent reader yang dihargai..

Selepas usia perkahwinan  nak mencecah 3 tahun..baru galak nak buat entri pasai tuan blog ni kahwin..hehe
Sebenarnya kahwin ni seronok..hahaha..ye betol laa...kahwin atas niat kerana Allah S.W.T pasti bahagia dan kuat even pelbagai dugaan datang melanda kan...

Siapa sangka jodoh ku ini datang seawal usia yang baru menjengah 23 tahun..suamiku pulak  baru 24 tahun..segalanya tak dirancang langsung tapi tu la sudah tertulis takdir jodoh untuk kami dalam usia yang muda...ku pernah letakkan target usia 27-30 tahun baru nak kahwin... sesungguhnya perancangan Allah itu lebih hebat..
Perkenalan kami sebenarnya dah lama..ketika masing-masing dibangku sekolah lagi..suamiku ni kira senior tua setahun je laa...haha..tapi serius tak pernah bertegur langsung..aku pengawas dan dia budak bijak kat sekolah...
Siapa sangka kan...?

Ermm..camne boleh rapat ye..😊
Ceritanya mcm ni...masa tu masing-masing dah bekerja..tahun 2011..aku baru tamat belajar dalam bidang kejururawatan dari MAHSA pada bulan januari 2011..bulan 4 dapat offer bekerja di SENTOSA SPECIALIST KLANG..kiranya baru nak mula hidup la kan...manakala suamiku pulak bekerja di KSKB SG.BULOH sbg.pengajar fisio..
Masa tu ku memang single la kan..sambil mencari teman tapi mesra tapi agak susah sebab jadual kerja sebagai staff nurse ni terlalu outstanding sgt..biasa la private kan...time cuti pon kena on call..ot sedia laa..memang masyukkk...ku freshie lagi time tu...

Bermulanya 'cinta muka buku'...hahaha..aku scroll la mana-mana geng yg tengah online..sekali mataku terpandang nama suamiku yang tengah online..hahaha...saja try bg salam..konon keep in touch la kan...ehh sekali dia balas..hah...ok cool....kiteorang terus chat dan tukar no.phone masing..masa tu x de lagi application yang canggih2 ni...main mesej je..
Sampai la satu hari ni ku kena gi kolej untuk ambik jubah konvo dan tempah photographer masa konvo bulan 6/2011..kebetulan keje malam so tengah hari tu seorang sahabatku yang sangat mulia hatinya,selalu ada time aku memerlukan pertolongan..dia la dtg ambik dan hantar pulak aku ke kolej...bab tu dah settle...tp yang x settle tu aku nak balik ngan ape pulak..dah la hari kian petang..malam nak keje..tak mau nak susahkan sahabatku lagi..dia pon tengah keja...aduhaii....tanpa disangka2 heroku mesej tanya ku kat mana...ku pon mula la cerita problemku sebab dah risau tak de orang nak hantarkan...

Dengan gentlemennya suamiku offer nak dtg ambik...dia dari sg.buloh..x jauh pon nak dtg ke kolej MAHSA belakang PPUM tu je..senyum lebar mak nokkk..ye la teringin jugak nak tengok rupa heroku setelah sekian lama tak tengok sejak dia ke matrik dulu..
Tunggu dalam 1/2jam..coihhhhh sampai dengan blood white a.k.a inspira dia tuh..berdebar wehhhhh....adoii..tapi x pe la yang pentingku sampai ke klang..

Ececece...masuk la dalam kereta..lawan renyih..hahahaha..pastu sembang cam biasa la..orang utara kan ramah tamah..hahahaha..yang bestnya tu dia siap ajak ku gi makan dulu..dia bawak gi makan kat mali corner kat kg.medan tu..prihatin jugak tapi nak ngejas sebenarnye tu..bukan ku tak tau..hahaha
Lepas makan tu baru dia anta balik..selamat dah untuk hari tersebut walau tak cukup tidur..
Bila dah jumpa sekali..mula la nak jadi berkali-kali...sanggup dia datang klang nak jumpa misi comel ni..hahaha..restoran yang jadi port kiteorang makan dan sembang tu anis wanis seafood..hehe
Masa ni jarang lagi nak jumpanya..biasa la jadual kejaku ikut shif..

Lepas tu mak ayahku datang untuk majlis konvo pada 25/6/2011..kebetulanku dapat 3 invitation card..jeng..jeng..jeng..mak ayah stay kat umah cousin..tapi tak kan nak susahkan cousin pulak gi hantar..dia pon nak keje...ok la..tanya la suamiku..memang nak laa...yang tu ditunggu-tunggunya..dah ada 3 invatation card so boleh la mak ayah ngan suamiku masuk sekali....masa mak ayah datang tu..ku suruh dia dtg umah cousin..konon nak kenalkan tapi mak ayah memang dah kenal sebab orang Langkawi jugak..kenal sangat la dengan family suamiku nih...so x de hal la kan...

Lepas dah balik dari konvo tu..malamnye ayah ngan mak ke duta nak balik langkawi..suamiku la hantarkan..biasala nak memenangi hati orang tua segalanya dia sanggup...hahaha..tapi aku puji sikap suamiku..dia nak berkawan dengan lebih rapat..dia mintak izin ayahku dulu masa kat hentian duta...hadoii...biasa la orang tua kan mmg suka anak muda jujur..tapi sentiasa ada nasihat dari mereka yang dah makan garam dulu...alhamdulillah mak ayah tak da halangan...wink..wink..

Masuk 2 bulan kami berkawan,suamiku menyatakan hasrat nak ikat tali pertunangan...wahh..singkatnya masa perkenalan ni...ku bincang dulu dengan mak ayah..tapi mak tak setuju kalau bertunang dalam jangka masa yang lama..mak bg tempoh 3 bulan je bertunang... dan akhirnya kata sepakat dicapai...bertunang bulan 11/11/2011 dan akad nikah pada 10/12/2011..

bab persiapan jgn cerita la..serabut gila..nak cuti susah..kursus kahwin tak pergi lagi..borang kahwin nak settle lagi..hiv test lagi..booking wedding planner lg..kad kahwin lg..mcm nak gila sekejap sebab dalam tempoh sebulan saja nak settle semua benda penting ni...tapi alhamdulillah,Allah permudahkan setiap urusan kami.

Bayangkan hanya sekelip mata aku sah jadi isteri kepada suamiku..Allahuakbar..indahnya perancanganMu...lurus untukku dan suami...

aha..jom ku blanja sikit gambo kawen...krik..krikk..

10/12/2011 - akad nikah


11/12/2011 - bersanding

12/12/2011 - bertandang

29 comments:

  1. blogwalking ke sini :) happy blogging sis :)

    ReplyDelete
  2. Comel je kisah cinta akk. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa....comel ke kelakar dek scha..??

      Delete
  3. Cerita yg boleh dibayangkn dn membuatkn tertawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa...x baik la ketawa kak feqaaaa....aaaa...majuk kang...hehe

      Delete
  4. Alhamdulillah... kalau dah benda baik mmg mudah jer Allah buka kan jalan utk kita..=D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...mcm x percaya sebegini mudahnya urusan atas izin Allah SWT..
      Allahuakbar...

      Delete
  5. assalamualaikum.. selamat pagi..

    pagi2 baca cerita cinta sweet + comel ain ni buat kak sue tersenyum-senyum sengsorang kat ofis ni.. nasib baik ramai yg x smpi lg.. kalo tak, taktau nak sorok muka kat mana ni.. hahaha..

    perancangan Allah itu indah.. tak salah pun kahwin dalam usia yg muda.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..x pe..kalau pagi2 dah senyum tu sure mood cantik..
      alhamdulillah..berkahwin dalam usia muda ni byk dugaan tapi bgantung pd kita how to solve it..kan kak sue..

      Delete
  6. Alhamdulillah. Alahai senyum - senyum baca entry ni, hehehehhe =D.
    Jodoh tu semua perancangan Allah, kalau dah jodoh memang tak ke mana, hehe.
    ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..teringat bait2 ustaz Kazim Elias..'kalau dah jodoh tak ke mana'..

      Delete
  7. Salam kenal dari Ros :) Ros singgah sini dan follow :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ya ros ..nt sy blogwalking kt ros punye blog ok.

      Delete
  8. Salam ukhwah..perkahwinan itu memperbanyakkan pahala.lagi cepat ia lagi baik.
    follow juga ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. baik putera oh bulan..sy follow balik nanti k...

      Delete
  9. wah, sis.. tahniah. dah 3 tahun kawin.. :) baby dah ade lom? kita pun barru kawin.. heheh(senyum malu!)
    numi singgah sini bw dan follow.. nt jgn lupa singgah blog numi eh..
    :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanx numi sudi follow ngn blogwalking kat blog sy ni..alhamdulillah...nak masuk 3 tahun pon mcm2 journey,,hehehe
      buat masa ni belum ada rezeki lg numi...
      n congrats numi...selamat pengantin baru..hehe
      sy dah follow blog numi ptg td..

      Delete
  10. untunglah dah kawen http://ekjozbuluh.blogspot.com/2014/08/hadiah-astro.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah suratan....hehehe..
      sy dah follow n blogwalking blog anda..

      Delete
  11. Salam kenal =)
    dah masukkan link dlm bloglist and done follow sini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanx ya fiza..dah follow blog awak ptg td...

      Delete
  12. jom visit blog saya..
    http://roketcokelat.blogspot.com/
    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy dah follow blog farhana...
      tq sudi singgah kat blog saya.

      Delete
  13. kalau dh jodoh xkkemana kan...
    salam kenal dr follower #34-NS

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai...slm pkenalan juga buat shalimar..
      yup betul kalau dah jodoh x ke mana..

      Delete
  14. Sama pulak tahun kahwin kita. Akak bulan 2/9/2011. Bertunang 4/6/2011. 3 bulan je tunang. Hihi. Selamat berkenalan. ^-^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai akak..slmt bkenalan...aha tahun yg sma..lain date je..hehe..kira akak senior 2 bln la ehh..hehehe

      Delete
  15. Memang menarik lah kisah akak ney.. hehe.. sory baru bukak blog. . Nice entry kak.. hehe

    Btw pasal entry anis tu.. yg akak agak YES tu memang YES lah kisah tu.. hehe

    ReplyDelete

thanks for comment yeahhh...<3 u