Friday, June 5, 2015

PENGALAMAN BERSALIN ANAK SULUNG

assalamualaikum w.b.t
dan salam sejahtera...

akhirnya berkesempatan juga new momi ni nak update blog kesayangan...anak pulak dah tido,ni time untuk momi dia berhobi...hari ni dah hari ke 28 aku berpantang dan seusia la dengan intan payungku..hehehe
masa usia kandunganku 36w aku dah membawa diri pulang ke kampung sebab takut terberanak awal,so balik je la bila husband dah bagi greenlight..muahehe..
bila balik je kampung,kepala otak ni bukan fikir pasal nak beranak..fikir pasal nak makan itu,nak makan ini..mak oii..mak aku layankan je...sebut je..toing dok depan mata..hahaha..

ok back to story..aku sebenarnya nak cerita pasal camne aku bersalin...ngeri jugak tapi itu bukan alasan untuk tak nak beranak lagi..

due aku 8 Mei 2015..tapi atas sebab satu-satunya masalah ni,aku kena admit untuk induce..
aku sangkut masa minum air gula..hehe..ala sikit je tapi standard la even sangkut sikit pon kaw-kaw la pihak klinik monitor..mak aii..naseb baik GDM with d/control..haih yang insulin tu mintak simpang laa...
bila dah GDM ni faham-faham la...everything about food must be control tapi aku tak control termasuk hari buat BSP pun aku sesah je makan apa yang aku suka..so far result tak pernah merah lagi...itu yang bajet suka hati je aku melantak kannn...husband?..dah x terucap dengan kata-kata...hehe

Disebabkan GDM with d/control aku mesti bersalin masa perut 40w..tak boleh biar sampai overdue..jadinya plan doctor 7/5/2015 aku kena serah diri kat hospital..8/5/2015 induce..lepas tu tunggu la beranak...
untuk kelahiran anak sulung aku ni,aku nak beranak kat kampung..so Hospital Langkawi la menjadi pilihanku..sebenarmya x da pilihan dah memang ni je hospital yang ada...hahaha

selepas admit pada 7/5/2015 aku dah start risau pasal induce..tido pon tak nyenyak..
deng..deng ..sudah masuk 8hb..jam 5.30am cik misi datang dan suruh mandi siap-siap sebab doctor akan datang bila-bila masa ja untuk masukkan ubat..haiyakkkk...gemuruh jiwaaa..semangat tak berapa nak membara...jam 6.30am misi datang bagitau yang aku kena ke bilik 3..huhuhu...nak teriak..nak teriakkk...
dengan langkah longlai aku berjalan sampaikan terlajak bilik..mata dah tak kenal no.3...hahaha
bila nama dipanggil...eh kenapa nak kena panggil nama..kebetulan masa tu ramai patient yang kena induce..take turn laa....ohh prostaglandin sedang menantiku...

bila dah selesai ubat prostaglandin tu dimasukkan melalui cervix...cik misi suruh aku baring for 1 hour untuk elakkan ubat tu 'menggelonsor' keluar..hahaha...lepas tu bermula la contraction yang superb...
seharian menahan contraction..Tuhan saja yang tahu sakit contraction sebab induce ni camne..bila dah tak mampu nak bertahan sangat..akhirnya aku berserah..tekan button call tu mintak misi datang..terkoceh-koceh misi datang..aku cakap 'saya dah tak tahan sangat-sangat'..saya nak ubat tahan sakit'...
lepas tu sister datang inject...entah pethidine ke apa aku tak tanya dah..jadi lali dan tido tapi tak nyanyak..tido-tido ayam...contraction tu menandingi rasa mengantuk...

seharian bertahan..jam 4pm misi suruh masuk bilik 3 untuk doctor buat VE..ye lah nak cek cervix dah buka ke belum...bila doctor bagitau dah buka 3cm...aku jawab ok..dalam  hati...laaa baru 3cm ke..sakit macam nak mati...4.30pm waktu melawat..husband datang teman aku,kesian dia tengok wife dia mcm tak bermaya..diusap-usap belakang...reda la sikit rasa belaian kasih sayang husband...

jam10pm..tiba-tiba sakit kat ari-ari dan bercerau air yang panas gitu melimpah...heh apakah ini...biar betul air ketuban dah pecah...macam nak pengsan sebab takut..dah rasa masa makin menghampiri..
dok relax kejap...pastu pi bagitau misi yang air ketuban dah pecah...tak lama lepas tu misi datang balik suruh aku masuk bilik 3 lagi untuk monitor ctg..haih sejam jugak dalam tu pasai reading tak berapa cun..
lastly doctor yang conduct case aku iaitu doctor Ain call ward mintak hantar aku ke labor room...sebelum ke labor room,misi suruh aku inform husband yang aku nak ke labor room sudaaaa....

after dah sampai ke labor room..sekali lagi dr.Ain buat VE..ok 4cm dah..lepas tu datang misi-misi on drip pitocin and apa ntah aku tak ingat..
maka bermulalah contraction yang dahsyat dari jam 11pm hingga la ke pagi..
bila OS dah 10cm, misi pon pi panggil husband aku untuk masuk dalam...dekat 1jam setengah aku bertarung meneran,baby x nak keluar jugak..lastly aku dah out of energy..aku cakap dengan doctor..'saya berserah..saya dah tak mampu nak bertahan lagi...doctor buat la yang terbaik asalkan anak sy selamat'..
RED ALERT..specialist turun bersama senior MO..Dr.Harun dan Dr.Razis..
finally forcep jua menjadi pilihan...baby boy selamat dilahirkan jam 7.40am (9/5/2015)..Allahuakbar...sebak tengok anak aku yang comel ni..Alhamdulillah sayang..akhirnya kita bertemu jua di dunia ni..sebelum ni momi asyik tengok kesayangan momi ni kt video ultrasound je dalam laptop dedi..Khalifah kecil ini yang lahir dengan berat 3.05kg telah kunamakan Ku Zahirulhaq...

sejurus anak aku dilahirkan,aku mengalami komplikasi tumpah darah dan episiotomi with cervical tear yang teruk,aku dalam keadaan separa sedar terus ditolak ke operation theater untuk jahit dan repair semula (EUA)..
Alhamdulillah,semuanya selamat walaupun sakitnya tak dapat nak diluahkan setelah ubat bius habis...
dengan indication of forcep delivery for prolonged 2nd stage with episiotomy with cervical tear ..aku dinasihatkan menjarakkan kehamilan seperti caeser..Kuasa Allah..kita hanya merancang untuk menjarakkan tapi kalau dah rezeki Allah nak anugerahkan lagi cahaya mata dalam tempoh setahun aku terima sangat2..hehehe

esoknya 10/5/2015 kononnya ingat dah boleh discaj la kan..sekali Dr.Harun buat round pagi tu tengok muka aku pucat lesi...apa lagi dia order blood test for FBC ..huaaa...aku tau dah sahih aku tak boleh discaj jugak hari ni walaupun berlakon macam orang sihat..hahaha...result keluar je misi inform hb aku 7..macam nak menjeritttt...sebab tak boleh balik...huaaaa....terpaksa bermalam utk 1 malam lagi sebab Dr.Harun order transfuse blood 2pint...ohhh sakitnya tuh disini...

11/5/2015 after repeat FBC..ang the hb result 10...alhamdulillah Dr.Harun benarkan aku discaj...tapi sayangnya baby aku pulak kena tahan sebab jaundis..tak boleh nak elak sebab aku darah O+ ..baby masuk ICN..family aku semangat datang nak jemput sekali momi je boleh balik..baby tak boleh balik..dugaannnn..
sugul je muka ayah aku..cucu sulung kan..ayahwan super excited sikit..
tak lama pun baby admit..1 malam je..esoknya pihak ICN call suruh datang amik baby...lega...
balik rumah 2 malam..baby admit pulak sebab result jaundis 261...esoknya pihak ICN call..result 197..dah turun..lega momi...rindu anak momi...
sepanjang aku admit dekat wad bersalin..masuk pulak ke labor room..operation theater dan baby kat ICN..semua staff sangat friendly dan bagi layanan yang baik...

itu la serba sikit pengalaman aku melahirkan anak sulung...
ok..stop dulu..baby bangun mintak susu ler tuu...hehehe


1 comment:

  1. Alhamdulillah, Congrats Kak Ain Kaswa... Nnt Pos gambar baby boy ye.. =)

    ReplyDelete

thanks for comment yeahhh...<3 u