RESEPI : SPONGE PUDING
hari ni hari rajin kiter nak masuk cerok dapur..hehehee...resepi
puding buih menjadi pilihan kiter..masa pegi terengganu hari tu kakak angkat my
hubby order puding buih..serius this is my 1st time makan puding yang
unik ni...pe lagi balik ke umah kiter sibuk meng 'google' laaa...jeng-jeng nin
dia...menjadi kauuu...convert sikit sukatan ni..kang buat banyak membazir
pulak...
di bawah ni kiter kongsikan step-step membuat puding buih ni...
bahan-bahan buat puding~
·
1 paket agar-agar strip - 25gm
·
1000ml air
·
5 sudu besar gula
·
1 helai daun pandan - disimpul
·
4 biji telur gred pape pun x kisah -asingkan putih
telur dan kuning telur (nak guna 4 telur putih+3 kuning telur )
·
pewarna -suka hati korang nak guna pewarna apa..
·
1 sudu kecil esen vanilla - untuk hilangkan bau
hanyir telur
untuk kuah@creamer pulak yer~
·
1 tin susu cair (susu ideal)
·
1 tin air - sukat guna tin susu cair tu...
·
7 sudu besar gula - nak manis tambah la lagi..
·
1 sudu besar tepung kastard - bancuh dulu yee...
·
1 biji kuning telur yang diambil dari 4 biji telur
tadi..
·
1 helai daun pandan - disimpul
·
1/2 sudu kecil garam
cara-caranya :
·
agar-agar direndam terlebih dahulu selama 1/2
jam..kemudian masak agar-agar bersama air,gula dan daun pandan hingga mendidih.
·
setelah mendidih,masukkan pewarna + esen vanilla
dan kacau sampai sebati (kiter guna pewarna hijau)...tutup api dan biarkan
suam..
·
ok now go to mixer..pukul telur hingga kembang (4
putih telur) kemudian masukkan 1 by 1 kuning telur-perlukan 3 kuning telur
sahaja).make sure kena sampai gebu ye...kalau pakai stand mixer cepatla gebu
dan kental...kalau guna handwhisk tu mau 1/2 jam baru kembang dan gebu...
·
setelah telur tadi kembang baru masukkan adunan
agar-agar yang telah suam tadi..ingat kat sini still kena kacau sampai sebati
dan betul-betul gebu... jika tak betul-betul sebati adunan tersebut,nanti bila kita tuang dalam bekas akan terhasil mendapan di bawah..ini sgt tak cantik kan..
lebih 1/2 jam baru betul-betul gebu dan sebati..tp ingat mixer x boleh terus guna lama2 nanti kot x pasal2 berasap...on 10minit pastu off jap...ulang cmni sampai terhasil buih-buih kecik ok..hehe
lebih 1/2 jam baru betul-betul gebu dan sebati..tp ingat mixer x boleh terus guna lama2 nanti kot x pasal2 berasap...on 10minit pastu off jap...ulang cmni sampai terhasil buih-buih kecik ok..hehe
·
last step,bila adunan tadi dah gebu masukkan dalam
bekas acuan korang - bergantunglah pada bekas yang korang nak..lepas tu
masukkan dalam peti ais untuk 2 jam..
·
ni pulak creamer..campur kesemua bahan kuah dalam
periuk dan masak hingga mendidih(kalau nak kuah pekat biar lama sikit).kuah hendak lah dikacau supaya tidak
berketul..anggaran dalam 10 minit je..api sederhana tau...tutup api dan biarkan
hingga sejuk..kemudian masuk dalam peti ais..sedap dimakan bila
sejuk...wallaaahhhh...
· bila dah cukup jam
tu boleh la keluarkan dari peti ais dan telangkup kat pinggan besar..ni kiter potong sikit nak bagi nampak bahagian dalam...nak makan tu tuang la kuah atas
puding ni baru best makan...kenapa atas tu warna macam tu...bukan sebab mendap tp kiter letakkan agar-agar hijau sikit utk buat topping..
sekian lah menu hari ni yer...SELAMAT MENCUBA....
No comments:
Post a Comment
thanks for comment yeahhh...<3 u