Friday, July 4, 2014

SPONGE PUDING @ PUDING BUIH


RESEPI  : SPONGE PUDING



hari ni hari rajin kiter  nak masuk cerok dapur..hehehee...resepi puding buih menjadi pilihan kiter..masa pegi terengganu hari tu kakak angkat my hubby order puding buih..serius this  is my 1st time makan puding yang unik ni...pe lagi balik ke umah kiter sibuk meng 'google' laaa...jeng-jeng nin dia...menjadi kauuu...convert sikit sukatan ni..kang buat banyak membazir pulak...



di bawah ni kiter kongsikan step-step membuat puding buih ni...

bahan-bahan buat puding~
·                     1 paket agar-agar strip - 25gm 
·                     1000ml air
·                     5 sudu besar gula
·                     1 helai daun pandan - disimpul
·                     4 biji telur gred pape pun x kisah -asingkan putih telur dan kuning telur (nak guna 4 telur putih+3 kuning telur )
·                     pewarna -suka hati korang nak guna pewarna apa..
·                     1 sudu kecil esen vanilla - untuk hilangkan bau hanyir telur

untuk kuah@creamer pulak yer~
·                     1 tin susu cair (susu ideal)
·                     1 tin air - sukat guna tin susu cair tu...
·                     7 sudu besar gula - nak manis tambah la lagi..
·                     1 sudu besar tepung kastard - bancuh dulu yee...
·                     1 biji kuning telur yang diambil dari 4 biji telur tadi..
·                     1 helai daun pandan - disimpul
·                     1/2 sudu kecil garam

cara-caranya :


·                     agar-agar direndam terlebih dahulu selama 1/2 jam..kemudian masak agar-agar bersama air,gula dan daun pandan hingga mendidih.






·                     setelah mendidih,masukkan pewarna + esen vanilla dan kacau sampai sebati (kiter guna pewarna hijau)...tutup api dan biarkan suam..




·                     ok now go to mixer..pukul telur hingga kembang (4 putih telur) kemudian masukkan 1 by 1  kuning telur-perlukan 3 kuning telur sahaja).make sure kena sampai gebu ye...kalau pakai stand mixer cepatla gebu dan kental...kalau guna handwhisk tu mau 1/2 jam baru kembang dan gebu...




·                     setelah telur tadi kembang baru masukkan adunan agar-agar yang telah suam tadi..ingat kat sini still kena kacau sampai sebati dan betul-betul gebu... jika tak betul-betul sebati adunan tersebut,nanti bila kita tuang dalam bekas akan terhasil mendapan di bawah..ini sgt tak cantik kan..
lebih 1/2 jam baru betul-betul gebu dan sebati..tp ingat mixer x boleh terus guna lama2 nanti kot x pasal2 berasap...on 10minit pastu off jap...ulang cmni sampai terhasil buih-buih kecik ok..hehe




·                     last step,bila adunan tadi dah gebu masukkan dalam bekas acuan korang - bergantunglah pada bekas yang korang nak..lepas tu masukkan dalam peti ais untuk 2 jam..






·                     ni pulak creamer..campur kesemua bahan kuah dalam periuk dan masak hingga mendidih(kalau nak kuah pekat biar lama sikit).kuah hendak lah dikacau supaya tidak berketul..anggaran dalam 10 minit je..api sederhana tau...tutup api dan biarkan hingga sejuk..kemudian masuk dalam peti ais..sedap dimakan bila sejuk...wallaaahhhh...



·         bila dah cukup jam tu boleh la keluarkan dari peti ais dan telangkup kat pinggan besar..ni kiter potong sikit nak bagi nampak bahagian dalam...nak makan tu tuang la kuah atas puding ni baru best makan...kenapa atas tu warna macam tu...bukan sebab mendap tp kiter letakkan agar-agar hijau sikit utk buat topping..

sekian lah menu hari ni yer...SELAMAT MENCUBA....



No comments:

Post a Comment

thanks for comment yeahhh...<3 u