Sunday, July 13, 2014

RESEPI : PUDING TRIFFLE

PUDING TRIFFLE 

Waaa...sebut je puding trifle ni mesti terliur kan...mula la otak ligat berfikir puding yang bertingket-tingket tu..haha..dengan warna yang menarik perhatian perut...membuatkan anak tekak bergelora nak telan puding trifle ni..
mau gila selagi x dapat suap ke mulut..so apa lagi misi mencari barang-barang untuk menghasilkan puding ini di'laju'kan..haha..pantas sungguh kaki ini mengorak langkah ke kedai..teringin punya pasal...
kiter buat puding ni x de la menarik sangat..cukup sekadar nak masuk ke tekak sesedap rasa kan..
so kiter share resepi puding trifle ni...mana dapat resepi ni...kita pon selak buku resepi gak..try and error..tapi ni kali ke 3 dah buat..tapi baru terasa nak share kat blog...bajet yakin sikit la kan..muahehe

nampak x layer triffle..



ok jom start dengan penyediaan bahan-bahan..

  • kek swiss roll (kalau boleh elakkan yang perisa coffee/mocha/coklat sebab x sedap)
  • 1 cawan tepung kastad 
  • 1/2 cawan gula
  • 1 tin susu sejat (kiter guna gold coin je)
  • 1 tin air (sukat pakai tin susu sejat je)
  • 1 tin buah koktel (asingkan buah & air koktel)
  • kristal jelly & 400ml air (sebolehnya perisa strawberry la baru sedap) 
cara-caranya : 
  1. kek swiss roll dipotong setebal 1cm (boleh agak je nak potong besar mana). kemudian susunkan kek swiss roll tadi dalam mangkuk/loyang (nak cantik better pakai mangkuk kaca).lepas dah susun,tekan-tekan kek tu sampai padat sehingga tiada ruang. siram air jus koktel ke atas kek tadi supaya kek akan rasa moist gitew..dah siap yang boleh letak tepi dulu ok.
  2. untuk buat kastad pula satukan tepung kastad,gula,susu sejat  & air mengikut sukatan di atas..kacau dahulu sebelum letak atas api dikhuatiri tepung kastad x larut.lepas dah sebati semua adunan ni,baru letak atas api yang sederhana. dinasihatkan kacau sentiasa agar x hangit (berkerak)ok..jangan biar macam tu saja..apabila adunan kelihatan likat dan pekat..tutup api dan biar sekejap je.
  3. kemudian curahkan adunan kastad ke dalam bekas kek swiss roll tadi..biarkan sekejap..
  4. apabila adunan kastad sedikit sejuk..taburkan buah koktel di atasnya..tekan sikit ye bagi buah koktel masuk ke lapisan kastad tersebut.dah siap yang ni ketepikan dulu.
  5. sekarang boleh la ambil kristal jelly untuk topping..satukan 400ml air dengan kristal jelly di atas api yang sederhana,kacau sampai pekat dan likat..(boleh rujuk pada kotak kristal jelly)lepas tu curahkan kristal jelly atas puding trifle tadi sebagai topping..
  6. biar sekejap di luar supaya hilang wap panas..lepas tu boleh la simpan dalam peti ais,jika dibiarkan semalaman baru sedap...terasa sejuk,manis,lemak...sedappp!!!
kat bawah ni kita tunjuk sikit gambar-gambar di sebalik tabir..hehe

kek swiss roll yang dah disusun & dilenyek

layer kastard

kristal jelly brand nona

serbuk kristal jelly

lapisan koktel

ok..mudah je kan..lepas ni boleh bukak bisnes...hehe

SELAMAT MENCUBA!!


No comments:

Post a Comment

thanks for comment yeahhh...<3 u