Friday, July 18, 2014

CARA BUAT KERISIK YANG SIMPLE..

kali ni entri bukan resepi tapi cara nak buat kerisik..
selalunya kerisik amat penting sebagai penambah rasa dalam masakan gulai atau kari  malah sedap dibuat sambal kerisik...

jom kiter dah sediakan cara dan gambar supaya mudah untuk anda yang baru nak belajar buat.


BAHAN-BAHAN
  • kelapa parut (kuantiti bergantung kpd anda)
CARA-CARA

panaskan kuali terlebih dulu lepas tu masukkan kelapa parut.



goreng sampai jadi warna macam ni ok..x nak ada putih-putih..
harus dikacau,tak boleh alpa ok nanti hangittttssss...



bila dah siap masak org x panggil kelapa parut dah..tukar nama jadi kerisik...hehe
kerisik tadi disejukkan sekejap,kemudian nak tumbuk boleh..nak giling boleh,nak blend boleh..
bila tumbuk atau giling...buat sampai lumat dan pecah minyak k..


ni la hasilnya bila dah ditumbuk...yang x pecah minyak k..sebab sengaja x bagi pecah minyak...


kalau nak tau mcm mana pecah minyak ni la rupanya..


ok uols..esok boleh buat ok..

No comments:

Post a Comment

thanks for comment yeahhh...<3 u