Friday, December 12, 2014

TANDA AWAL KEHAMILAN

Assalamualaikum & salam sejahtera to all blogger yg hensem n sweet...silent reader yg sporting...

bertemu lagi kita dalam entri yang terbaru...ni yg mmg type dr laptop..mmg fresh giler..haha..selalunya type kt hp then save je dulu...jimat masa..tapi bila dah balik kampung ni..banyak pulak masa yang terluang..kat rumah ayah ni pulak ada wifi yang super laju..so apa lagi..gunakan kesempatan yang ada la..hehe

ok kali ni nak share pasal tanda-tanda awal  kehamilan yang ku alami..
wow...utk mommy yg 1st time mcm kita ni mmg amatlah terujakan..haha
ada juga la search blog lain pasal tanda kehamilan awal ni..mostly banyak yang copy paste dari another blog,bukan cerita sangat experience sendiri..so borink la because i just want to know from all mommy's experience and i can compare what i feel..
ok la..jom scoll down lagi untuk teroka my experience...

even confirm yang ku dah preggy pada minggu ke 8 (2 bulan) tapi sebenarnya tanda kehamilan dah muncul cuma tak disedari sebab malas nak fikir sangat..haha
ni yang terawal la bila ku fikirkan balik..

MINGGU 1-4 (BULAN PERTAMA )
sorry yang ni memang tak de rasa apa-apa lagi

MINGGU 5-8 ( BULAN KE 2)
selalunya orang lain akan ada spotted blood kan bila janin dah mula menempel kat uterus tapi ku tidak..cuma yang perasan dalam tempoh minggu ni adalah: 
keputihan, sembelit sampai seminggu baru membuang (poo cam tahi kambing tu) , kurang selera makan. tapi pada minggu ke 7 tu dah mula rasa loya yang teruk..tapi ingatkan loya biasa sebab selalunya nak period mesti kembong perot,meloya dan muntah..so ku biarkan la tanpa syak apa-apa..
minggu ke 8 tu dah start muntah-muntah..makan la apa saja pasti keluar balik biarpun minum milo je..hahh..kebetulan pulak join member-member main bowling..huh memang tough la mommy to be ni yang tak sedar diri dah preggy..haha
suami dah agak tapi dia tak berani nak cakap..tapi bila kawan-kawan yang tengok lain macam je..apa lagi dipaksanya cek upt..ok la..nanti la cek..biar betul-betul dah ready nak cek..baru cek..hee

MINGGU 9-12 ( BULAN KE 3)
inilah tempoh minggu yang sangat mencabar rasanya sebab muntah semakin menjadi-jadi, cramp kat ari-ari, vagina sering kebasahan, payudara sakit dan nyeri, cepat letih (asyik nak tido) , dah mula tak boleh bau apa-apa masakan (gantung periok..hehe) dan kerap kencing.

MINGGU 13-16 ( BULAN KE 4)
alhamdulillah bila dah masuk trimester kedua ni alahan muntah dan loya semakin berkurang cuma terasa banyak betul air liur yang terhasil, mulut terasa payau, gosok gigi je mesti berdarah, payudara pon bukan main sakit lagi tambah kat nipple tu jadi amat sensitif (areola dah mula nak membesar), kerap lenguh pinggang, kaki mudah terasa sejuk, selera makan tu belum ada lagi cuma asyik minta buah-buahan je..dah mula start mengidam itu ini 

MINGGU 17- 20 (BULAN KE 5)
jeng-jeng..tempoh yang terindah buatku sebab selera makan dah bercambah..muntah dan loya ghaib terus..hahaha..menu wajib mestila masakan kampung yang ada ulam dan sambal belacan..hehe
so bila dah balik kampung sampai 11 hari ni..kaw-kaw la request kat mak ngan ayah..nak makan itu ini...diturutkan aje la...keterujaan mak ayah nak timang cucu melebihi segalanya..haha
dalam tempoh trimester kedua ni perut akan mula membesar dengan jayanya..pakai tshirt pon dah tercunggik kat depan..masa ni juga rasa nyeri kat lower abdomen dan di sebelah kanan makin menjadi-jadi tapi bertabahlah..jika bleeding cepat ke hospital ok..
baby pulak makin aktif menendang tapi cuma dapat dirasai oleh maknye je..bapaknye lom boleh rasa lagi ok..hahaha

kesimpulannya,xde la teruk alahan yang ku alami,setengah orang sampai lembik siap masuk hospital..alhamdulillah Allah permudahkan urusanku..selamat tak admit hospital..takut lahh..hahaha

sampai trimester kedua je la ye..dah nama pon entri awal kehamilan..
masuk trimester ketiga tunggu masa nak beranak je la...hahaha..

ok..jumpa lagi dalam next entri.

3 comments:

  1. Tak sabar nk tgu kelhiran bby ain dan bad....semoga dioermudhkn segalanya..
    Jgn lasak2 k...
    Indhnya mgndung.....

    ReplyDelete
  2. salam kak boleh share apa usaha yg akk buat before dpt tahu akk pregnant?

    ReplyDelete

thanks for comment yeahhh...<3 u